Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 szt
sól i pieprz do smaku
Tymianek suszony Prymat 2 łyżczki
mąka 2 łyżki
cebula 1 szt
pieczarki 250 g
dynia 500 g
bulion 750 ml
śmietana 150 ml
mąka pszenna 2 łyżki
oliwa do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

U mnie podane z makaronem ryżowym, ale świetnie będzie smakować z ziemniakami lub kaszami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami

Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż, a następnie na większe kawałki.
Posolić, popieprzyć, przyprawić tymiankiem, a następnie obsypać mąką.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć kurczaka z obu stron, na złoto. Przełożyć na talerz. Na te sama patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki przekrojone na cztery- chwile razem podsmażyć.
Dorzucić dynię pokrojoną w sporą kostkę, dodać sół, pieprz i podsmażyć razem przez 2 min.
Na warzywach ułożyć kurczaka, zalać bulionem i na małym ogniu gotować do miękkości dyni.
Mąką rozmieszać ze śmietaną, wlać trochę gorącego sosu, wymieszać i całość wlać do gotującego sosu..Zagotować. Można podawać z posiekaną natką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.10.2016 21:16
dla mnie pyszne i syte danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak