Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 3 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
białe wino 1/2 szklanki
cytryna 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 szklanka
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Kroki postępowania

1
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć
Udka umyć, osuszyć i przeciąć na 2 porcje, następnie skropić połową soku z cytryny i posypać sola oraz pieprzem, odstawić na około godzinę.
Krok 1 - Kurczak w sosie śmietanowo-porowym  foto
2
Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na tym mięso do uzyskania złotego koloru. W czasie kiedy smaży się mięso pokroić por w krążki. Podsmażone mięso zdjąć na talerz, a na tłuszcz który został na patelni wrzucić por, posypać 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i smażyć na małym ogniu około 2 minut, mieszając, aby się nie przypalił po tym czasie dolać wino i dusić jeszcze 5 minut do momentu odparowania wina.
Krok 2 - Kurczak w sosie śmietanowo-porowym  foto
3
Mięso ułożyć na warstwie z porów, przykryć i pod przykryciem na małym gazie dusić około 50 minut.
Kiedy mięso jest miękkie dolać śmietanę i zagotować, dodać pozostały sok z cytryny oraz skórkę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem.
Krok 3 - Kurczak w sosie śmietanowo-porowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 16.02.2016 12:26
Fajny przepis
olkaaa 16.02.2016 07:33
bardzo fajny
gregor# 15.02.2016 20:58
Ciekawy przepis
wwwiolka 15.02.2016 20:34
Bardzo fany przepis.
w mojej kuchni 15.02.2016 18:25
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak