Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2
  • cebula

  • ananas

  • keczup

  • ocet winny

  • cukier

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (średniej wielkości).
Paprykę i cebulę pokroić na duże kawałki (rozdzielić tak żeby każdy płatek był osobno). Kurczaka podsmażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju, tak by mięso nie było różowe (ale i nie zarumieniać). Smażyć na głębszej patelni lub w woku. Wlać \"miksturę\", zamieszać, dusić na średnim ogniu. Jak cebulka będzie mięknąć dodać paprykę. 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojonego w kostki ananasa.
Dusić tak żeby cebulka i papryka były miękkie ale z papryki nie powinna odchodzić skórka.
3 łyżki keczupu, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru- rozmieszać. Dodać trochę wody. Można więcej \"mikstury: zrobić ale starać się trzymać proporcje. Danie podawać z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kotlet 26.09.2010 20:53
pyszny ten kurczak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat