Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pomarańczowym
Kroki postępowania
Wkładamy do naczynia pierś, wybijamy 1 całe jajko, delikatnie solimy i dokładnie całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia (warto w 2 partiach smażyć, aby kawałki się nie tykały).
Na talerzyk wykładamy ręczniki papierowe i gdy kurczak się zarumieni wyjmujemy go.
1. W naczyniu mieszamy 120 ml wody + sok z pomarańczy + 2 łyżki ketchupu + ocet winny i zwykły + cukier + sos sojowy + szczypta soli.
2. Z patelni po kurczaku wybieramy 2 łyżki oleju i przelewamy na czystą patelnię.
3. Na rozgrzany olej wsypujemy startą skórkę z pomarańcza i dodajemy kilka kropli sosu piri piri bądź chili.
4. Gdy skórka się podsmaży wlewamy wymieszane wcześniej składniki.
6. Do zagęszczenia po trochu wlewamy wymieszaną wodę z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszamy.
7. Do sosu dodajemy gotowego kurczaka.
8. Całość razem dokładnie mieszamy i możemy dodać kilka kawałków pomarańcza.
9. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !