Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie paprykowo-serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 gram
serek topiony 200 gram
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mleko 100 ml
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie paprykowo-serowym

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
2
Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę lub jak wolisz większe kawałki.
Krok 2 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
3
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
4
Na patelni podsmaż mięso. Następnie dodaj do niego pokrojoną cebulę i paprykę. Podsmaż chwilę razem. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem ok. 5 minut.
Krok 4 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
5
Po 5 minutach dodaj rozdrobnione serki topione. Mieszaj tak długo, aż serki się roztopią. Powstanie gęsty sos, do którego należy dolać mleko aby go rozcieńczyć. Dodajemy tyle mleka, aby uzyskać pożądaną przez siebie konsystencję.
Krok 5 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
6
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Krok 6 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto
7
Gotowe ! Danie podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego ;)
Krok 7 - Kurczak w sosie paprykowo-serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak