Kurczak w sosie musztardowym z warzywnym ryżem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Proste i pyszne danie na co dzień, które przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Dzięki musztardzie Prymat podkręcisz jeszcze bardziej smak całego dania.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak z warzywnym ryżem

  • filet z piersi z kurczaka

    600 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej

    20 gramów
  • marchewka

    200 gramów
  • cukinia

    200 gramów
  • papryka czerwona

    150 gramów
  • bulion warzywny

    2 łyżeczki
  • ryż paraboliczny

    250 gramów

Sos musztardowy:

  • szczypiorek posiekany

    20 gramów
  • cebula podsmażona

    170 gramów
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • skrobia kukurydziana

    20 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • olej

    30 gramów
  • wywar warzywny

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczak i ryż:

Do miski przełożyć odważonego, pokrojonego na kawałki kurczaka. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15 g oleju. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Po zamarynowaniu dusić kurczaka na patelni około 25 minut.

Marchewkę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć pokrojone warzywa na osobną patelnie i dusić 20 minut lub do momentu aż będą miękkie.

Do garnka włożyć koncentrat bulionu warzywnego, dodać pozostałe 5 g oleju, ryż i zalać wodą. Ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, dodać ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie sosu:

Szczypiorek posiekać i odstawić. Cebule pokroić w pióra i przełożyć na rozgrzany olej. Zrumienić. Dodać 300 g wywaru warzywnego, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię. Gotować przez 10 minut, a następnie całość zblendować na gładki sos. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki do sosu i dokładnie wymieszać.

Kurczaka polać sosem i podawać z warzywnym ryżem jako danie główne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat