Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kurczak z warzywnym ryżem
-
filet z piersi z kurczaka
600 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
Kurkuma mielona Prymat
0,5 łyżeczki -
olej
20 gramów -
marchewka
200 gramów -
cukinia
200 gramów -
papryka czerwona
150 gramów -
bulion warzywny
2 łyżeczki -
ryż paraboliczny
250 gramów
Sos musztardowy:
-
szczypiorek posiekany
20 gramów -
cebula podsmażona
170 gramów -
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżeczki -
skrobia kukurydziana
20 gramów -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki -
śmietana 30%
200 gramów -
olej
30 gramów -
wywar warzywny
300 gramów
Sposób przygotowania
Kurczak i ryż:
Do miski przełożyć odważonego, pokrojonego na kawałki kurczaka. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15 g oleju. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Po zamarynowaniu dusić kurczaka na patelni około 25 minut.
Marchewkę, cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć pokrojone warzywa na osobną patelnie i dusić 20 minut lub do momentu aż będą miękkie.
Do garnka włożyć koncentrat bulionu warzywnego, dodać pozostałe 5 g oleju, ryż i zalać wodą. Ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, dodać ugotowane warzywa i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie sosu:
Szczypiorek posiekać i odstawić. Cebule pokroić w pióra i przełożyć na rozgrzany olej. Zrumienić. Dodać 300 g wywaru warzywnego, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię. Gotować przez 10 minut, a następnie całość zblendować na gładki sos. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki do sosu i dokładnie wymieszać.
Kurczaka polać sosem i podawać z warzywnym ryżem jako danie główne.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się