Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie czekoladowym z migdałami i skórką pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3-4 szt
cebula 2 szt
czekolada gorzka 45 g
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
platkow migdałowych 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
oliwa chlust
sól do smaku
pieprsz czerwony świeżo mielony do smaku
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie czekoladowym z migdałami i skórką pomarańczową

Piersi z kurczaka starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy je na centymetrowej grubości steki. W brytfance rozgrzewamy oliwę, wkładamy mięso i rumienimy na złoty kolor z każdej strony. Następnie zalewamy mięso ciepłą wodą, tak aby było prawie przykryte, kiedy się zagotuje, solimy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Musimy pilnować by woda się nie wygotowała. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy na drobno i podsmażamy, aż do zeszklenia, należy uważać, bo nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Podsmażoną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy słodką papryką i drobno posiekanym chilli, dodajemy pokruszoną czekoladę. Przykrywamy i dusimy mięso do momentu, aż będzie naprawdę miękkie. Na suchej teflonowej patelni, prażymy płatki migdałowe, następnie dorzucamy na patelnię skórkę pomarańczową i prażymy jeszcze przez moment. Mięso ściągamy z ognia i odkrywamy by chwilę odpoczęło, posypujemy prażonymi migdałami i skórką pomarańczową. Podajemy z brązowym ryżem. Smacznego! ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 04.12.2010 13:38
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak