Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • zmiksowane ananasy z puszki

    130 gramów
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • grubo tłuczone ziarna pieprzu czarnego Prymat

    4 szczypty
  • sól

    6 szczypt

Sos

  • sos barbecue

    130 mililitr
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • sok z cytryny

    2 łyżek
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję kurczaka.

Końce folii zawijamy tak, aby zamknąć szczelnie kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 20-25 minut.

Po tym czasie ostrożnie odwijamy folię, wierzch kurczaka polewamy sosem spod kurczaka i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut, aby kurczak delikatnie się zrumienił.

Przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.

 

Odnośniki

* można użyć również świeżego ananasa
** polecam również domowy sos BBQ
*** można zastąpić natką pietruszki

Uwagi dodatkowe


- jeśli filet z kurczaka jest gruby, można przekroić go wzdłóż na pół, aby szybciej się upiekł

- zimową porą kurczaka podaję z porcją ryżu. Stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat