Kurczak w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

  • papryka czerwona

  • marchew

  • przecier pomidorowy

  • cebula

  • zioła prowansalkie Prymat

  • sól

  • śmietana 18-procentowa

  • wywar warzywny

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka dokładnie myjemy i osuszamy. Marynujemy w soli, pieprzu, papryce, ziołach prowansalskich i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Cebulę, paprykę, marchew kroimy w kostkę. Zamarynowanego kurczaka obsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Zdejmujemy go z patelni, a na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. dodajemy przecier pomidorowy i wywar warzywny. Następnie dodajemy do sosu obsmażonego kurczaka i przyprawy oraz pod koniec śmietanę i wszystko dusimy aż mięso będzie delikatnie odchodzić od kości. Podajemy z ryżem. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 04.03.2014 23:07
Zjem troszeczkę :-)
andrzej10 31.07.2012 15:13
dobre
angelika14 02.05.2012 09:41
oj bym zjadła!
[email protected] 10.04.2012 12:47
extra
Wacław 07.04.2012 09:56
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat