Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w słodko pikantnej skorupce

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 sztuki
przyprawa 5 smaków 2 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy 1 łyzka
sos słodko-pikantny 2 łyżki
sezam 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w słodko pikantnej skorupce

Podudzia umyć, osuszyć (muszą być obrane ze skóry i kości, można kupić w sklepach już gotowe ), ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Dobrze rozsmarować przyprawy z każdej strony, przykryć papierem do pieczenia i rozbić tłuczkiem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kotleciki po 5 minut z każdej strony, tak aby utworzyła się skorupka.

Następnie kotleciki polać słodko pikantnym sosem chilli, podsmażyć 2 minuty, potrząsając patelnią by sos dobrze się rozprowadził. Sos lekko się skarmelizuje i będzie lepki.

Na koniec posypać sezamem, potrząsnąć dobrze patelnią.

Kotleciki gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.09.2015 12:02
Apetyczne jedzonko.
Ewa Wojtaszko 25.08.2015 16:48
coś dla mnie,moje smaki :)
dollce 25.08.2015 10:22
fajny przepis
VioletoweKucharzenie 25.08.2015 10:07
wygląda zachęcająco:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak