Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
200 g -
koncentrat pomidorowy
50 ml -
mleko kokosowe
150 ml -
papryczka chili
1 szt -
cebula
1 szt -
czosnek ząbki
2 szt -
słonecznik łuskany
4 łyzki -
sól do smaku
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta -
cukier puder
1 szczypta -
sok z cytryny
1 łyzeczka
Przepis i sposób przygotowania KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili.
Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.
Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy.
Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze (5)