Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w śliwkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 gram
cebula 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
śliwki węgierki 200 gram
powidła śliwkowe 2 łyżki
rosół 1 szklanka
cukier 1 szczypta
boczek 1 tłusty
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w śliwkach

Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek - podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20 minut. Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 19.09.2012 20:55
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak