Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kurczak w śliwkach

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
500 gram
cebula
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
śliwki węgierki
200 gram
powidła śliwkowe
2 łyżki
rosół
1 szklanka
cukier
1 szczypta
boczek
1 tłusty
wino czerwone wytrawne
0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w śliwkach

Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.Z boczku wytapiamy tłuszcz, dodajemy pierś z kurczaka, cebulę i czosnek - podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy śliwki, powidła, wino oraz rosół, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie - około 20 minut. Jeśli sos będzie za rzadki zaprawiamy 1 łyżką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roksana1 19.09.2012 20:55
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak