Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
2 sztuki -
fasolka szparagowa
300 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka -
Sól himalajska Prymat w młynku
1 łyżeczka -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 szczypta -
sezam
2 czubate łyżki -
sos sojowy
1 łyżka -
olej
2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1,5 łyżki -
bulion drobiowy
500 mililitrów -
szczypiorek posiekany
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kurczak w sezamie z fasolką szparagową
Kurczak w sezamie z fasolką szparagową to jest szybki, sezonowy obiad, który zrobisz w 30 minut. Potrawka z kurczaka to danie dla małych i dużych. W tym przepisie możesz wykorzystać sezonowe warzywa - fasolkę szparagową i połączyć ją z kurczakiem i ryżem, doprawiając sezamem.
1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać. Posypać sezamek i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić.
2.Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować od. 5-8 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą. Wok rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni.
3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.![]()
Komentarze (6)