Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sezamie z fasolką szparagową
Kurczak w sezamie z fasolką szparagową to jest szybki, sezonowy obiad, który zrobisz w 30 minut. Potrawka z kurczaka to danie dla małych i dużych. W tym przepisie możesz wykorzystać sezonowe warzywa - fasolkę szparagową i połączyć ją z kurczakiem i ryżem, doprawiając sezamem.
1. Filety umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Umieścić w misce i doprawić solą himalajską, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Dodaj rozgnieciony czosnek i starty imbir Wymieszać. Posypać sezamem i zasypać mąką ziemniaczaną. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut.
2.Fasolkę wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Zblanszuj 2-3 min. Następnie przecedzić i zalać zimną wodą. Wok rozgrzać. Wlać olej i wrzucić fasolkę. Smaż 2 minuty.
3. Do fasolki dodać mięso. Jak mięso się zrumieni, dodaj łyżkę sosu sojowego. Wlej bulion, energicznie mieszając. Gotować około 8 minut, aż kurczak zmięknie. Nie smaż zbyt długo, bo stracisz smaki i rozgotujesz fasolkę. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem i posiekaną świeżą papryczką chili.