Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w porach.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 3 szt po 15 dag
por (biała część) 1 duża szt
wino białe wytrawne 50 ml
przyprawa do potraw Kucharek 1 płaska łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka czubata
woda 1,5 szkl
masło 5 dag
olej 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w porach.

Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron przyprawą do drobiu. Por oczyścić, opłukać.Posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć piersi z kurczaka z obu stron.Zdjąć z patelni na talerz . Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać por,dusić doprawiając przyprawą uniwersalną, pieprzem ziołowym.Wlać wino wytrawne i wodę, w której wcześniej dokładnie rozprowadzamy mąkę .Mieszamy i wkładamy z powrotem obsmażone mięso.Dusimy razem na małym ogniu ok.15 minut,delikatnie mieszając od czasu do czasu.Ew. doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku wg.uznania. Podałam to mięso i sos porowy na ryżu brązowym ugotowanym na sypko i z buraczkami konserwowymi w plastrach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 07.03.2013 19:17
smakowite danie
misia53 28.12.2011 00:51
chyba polecę po winko...
zuzanna_z 27.12.2011 12:19
bardzo smaczne
anna186 26.12.2011 14:40
pyszne
iziona 06.12.2011 07:45
Jestem bardzo ciekawa smaku tego dania.
agnieszka137 05.12.2011 23:34
interesujący zestaw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak