Kurczak w porach.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    3 szt po 15 dag
  • por (biała część)

    1 duża szt
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka czubata
  • woda

    1,5 szkl
  • masło

    5 dag
  • olej

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 czubata łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron przyprawą do drobiu. Por oczyścić, opłukać.Posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć piersi z kurczaka z obu stron.Zdjąć z patelni na talerz . Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać por,dusić doprawiając przyprawą uniwersalną, pieprzem ziołowym.Wlać wino wytrawne i wodę, w której wcześniej dokładnie rozprowadzamy mąkę .Mieszamy i wkładamy z powrotem obsmażone mięso.Dusimy razem na małym ogniu ok.15 minut,delikatnie mieszając od czasu do czasu.Ew. doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku wg.uznania. Podałam to mięso i sos porowy na ryżu brązowym ugotowanym na sypko i z buraczkami konserwowymi w plastrach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 07.03.2013 19:17
smakowite danie
misia53 28.12.2011 00:51
chyba polecę po winko...
zuzanna_z 27.12.2011 12:19
bardzo smaczne
anna186 26.12.2011 14:40
pyszne
iziona 06.12.2011 07:45
Jestem bardzo ciekawa smaku tego dania.
agnieszka137 05.12.2011 23:34
interesujący zestaw

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat