Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pomarańczowej glazurze
2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 50 - 60 minut.
3. Do rondelka wlewamy pozostały sok pomarańczowy, ketchup, syrop kukurydziany i ocet. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 30 - 40 minut, aż sos mocno odparuje i zgęstnieje. Na koniec dodajemy pieprz kajeński, całość dokładnie mieszamy.
4. Elementy kurczaka polewamy sosem i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.
Uwaga odnośnie soku pomarańczowego: do tego przepisu wykorzystujemy jedynie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Sok z kartonu podczas gotowania straci aromat i sos nie będzie smaczny.