Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pomarańczowej glazurze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

syrop kukurydziany 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
piwo jasne 200 ml
udka z kurczaka 1 kg
pałki z kurczaka 1 kg
ocet 4 łyżki
ketchup 200 ml
sok pomarańczowy 600 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pomarańczowej glazurze

1. Kawałki kurczaka myjemy i zalewamy marynatą przygotowaną z 400 ml soku pomarańczowego i piwa. Odstawiamy w chłodnie miejsce na 6 godzin.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 50 - 60 minut.
3. Do rondelka wlewamy pozostały sok pomarańczowy, ketchup, syrop kukurydziany i ocet. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 30 - 40 minut, aż sos mocno odparuje i zgęstnieje. Na koniec dodajemy pieprz kajeński, całość dokładnie mieszamy.
4. Elementy kurczaka polewamy sosem i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.

Uwaga odnośnie soku pomarańczowego: do tego przepisu wykorzystujemy jedynie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Sok z kartonu podczas gotowania straci aromat i sos nie będzie smaczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.09.2012 09:36
w sam raz coś dla mnie, bo na ostro mniammmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak