Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w podwójnym cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak w cieście naleśnikowym

filety z kurczaka 400 g
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do gyrosa 3 łyżeczki
mleko 3,2% 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
jajko 1 szt
keczup 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

pieczarki 200 g
ser żółty 200 g
keczup
Grill przyprawa klasyczna Prymat

Ciasto II

mąka pszenna 2,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
olej 3 łyżki
drożdże 30 g
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w podwójnym cieście

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Krok 1 - Kurczak w podwójnym cieście foto
2
Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Krok 2 - Kurczak w podwójnym cieście foto
3
Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kurczak w podwójnym cieście foto
4
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla.
Krok 4 - Kurczak w podwójnym cieście foto
5
Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser.
Krok 5 - Kurczak w podwójnym cieście foto
6
Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.
Krok 6 - Kurczak w podwójnym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 01.06.2015 12:58
aż chce się jeść :)
Malinka 31.05.2015 18:02
Bardzo to pomysłowa i smaczna propozycja! Dla mnie bomba!
Konczi 31.05.2015 16:24
wygląda bosko, porywam porcję :D
Franciszek 31.05.2015 13:20
Dobry pomysł
IZABELA29 31.05.2015 12:09
pysznie podane
paulette17 31.05.2015 11:43
Mniam :) lubię takie !
Aleksandra/Olcia 31.05.2015 11:12
smakowite danie
VioletoweKucharzenie 31.05.2015 10:42
Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak