Kurczak w podwójnym cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak w cieście naleśnikowym

  • filety z kurczaka

    400 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • przyprawa do gyrosa

    3 łyżeczki
  • mleko 3,2%

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • keczup

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • pieczarki

    200 g
  • ser żółty

    200 g
  • keczup

  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

Ciasto II

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
  • drożdże

    30 g
  • woda letnia

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.
Krok 2 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Krok 3 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 4 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla.
Krok 5 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser.
Krok 6 - Kurczak w podwójnym cieście foto
Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
inka2012 01.06.2015 12:58
aż chce się jeść :)
Malinka 31.05.2015 18:02
Bardzo to pomysłowa i smaczna propozycja! Dla mnie bomba!
Konczi 31.05.2015 16:24
wygląda bosko, porywam porcję :D
Franciszek 31.05.2015 13:20
Dobry pomysł
IZABELA29 31.05.2015 12:09
pysznie podane
paulette17 31.05.2015 11:43
Mniam :) lubię takie !
Aleksandra/Olcia 31.05.2015 11:12
smakowite danie
VioletoweKucharzenie 31.05.2015 10:42
Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat