Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym
KROK 1. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną paprykę. Następnie do warzyw dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do lekkiego zarumienienia.
KROK 3. Do kurczaka i warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, passatę pomidorową oraz przyprawy. Sos delikatnie dosładzamy ksyliolem (lub cukrem) do smaku i dusimy wszystko przez około 5 minut. Całość podajemy z ugotowaną kaszą bulgur i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.