Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepis na proste, pożywne i pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w pikantnym sosie pomidorowym z warzywami. Całość serwowana z kaszą bulgur, którą wyróżnia niski indeks glikemiczny, a także bogactwo witamin, minerałów oraz błonnika.

Składniki:

SKŁADNIKI

piersi z kurczaka 350 gramów
kasza bulgur 100 gramów
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
passata pomidorowa 450 gramów
szczypiorek posiekany 2 łyżki
olej 3 łyżki

PRZYPRAWY

Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa harissa 0.3 łyżeczki
ksylitol 0.5 łyżeczki
sól 0.3 łyżeczki
pieprz 0.2 łyżeczki

Porada

Danie możemy podać także z inną ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pikantnym sosie pomidorowym

KROK 1. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dodajemy łyżkę oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju i dodajemy pokrojoną paprykę. Następnie do warzyw dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do lekkiego zarumienienia.

KROK 3. Do kurczaka i warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, passatę pomidorową oraz przyprawy. Sos delikatnie dosładzamy ksyliolem (lub cukrem) do smaku i dusimy wszystko przez około 5 minut. Całość podajemy z ugotowaną kaszą bulgur i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak