Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pięciu smakach, DS XX odc. 21
Kurczak pięciu smaków to znane danie kuchni azjatyckiej. Ten przepis Michela Morana jest inspirowany tym popularnym daniem, a nie jego odzwierciedleniem. Dlatego, wśród składników dania mamy 5 smaków: słony, gorzki, słodki, gorzki oraz kwaśny.
Kurczak w pięciu smakach - krok po kroku:
Papryki czerwoną i zieloną, marchewkę oraz pora kroimy w cienkie paseczki. Czosnek i grzyby shiitake kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Piersi z kurczaka kroimy w paski.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso z kurczaka od razu przyprawiamy solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat i krótko podsmażamy na mocnym ogniu. Zdejmujemy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną marchewkę, papryki, pora, czosnek i cebulę. Mieszamy i podsmażamy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką ostrą Prymat. Wrzucamy pokrojone grzyby shiitake i dodajemy sos ostrygowy. Mieszamy i dodajemy kurczaka, podgrzewamy aby smaki się połączyły.
Szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Chili kroimy na pół i wyjmujemy pestki (pestki dodają ostrości – ilość pestek dodajemy wg uznania) i kroimy na drobne kawałki. Rzodkiewkę kroimy za pomocą odbieraka na cienkie plasterki. Sos do sałatki: do miski wlewamy sos rybny, wsypujemy cukier brązowy, imbir oraz wyciskamy sok z limonki. Wlewamy sos sojowy. Powoli wlewamy olej i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Do sosu wkładamy pokrojone warzywa i mieszamy. Dodajemy kiełki mung, mieszamy aby składniki się połączyły.
Do miski nakładamy kurczaka z warzywami, posypujemy czarnuszką Prymat, w miseczce obok nakładamy sałatkę.