Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 0,5 kg
mleko kokosowe 400 g
papryka czerwona 1 duża
bambus pędy 150 g (po odsączeniu)
przyprawa orientalna 2 łyżki (u mnie zioła tajskie)
curry 2 łyżki
sos chili 2 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
olej sezamowy do smażenia

Porada

Danie świetnie smakuje podane z ryżem, efektownie wygląda jeśli jest to ryż kolorowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką

Kroki postępowania

1
Filet oczyszczamy dokładnie z błonek, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w spore paseczki i obsypujemy ziołami tajskimi, jedną łyżką curry oraz solą. Obtaczamy. Olej sezamowy rozgrzewamy w wok-u na dużym ogniu. Wrzucamy kurczaka i smażymy pięć minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 1 - Kurczak w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką foto
2
Dodajemy obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kosteczkę paprykę, przesmażamy dwie minuty.
Krok 2 - Kurczak w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką foto
3
Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pędy bambusa, łyżkę curry oraz słodki sos chilli. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą według uznania. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Krok 3 - Kurczak w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 08.11.2017 13:42
Brzmi zachęcająco :)
Bożena Matuszczyk 07.11.2017 23:51
Tak przygotowanego jeszcze kurczaka nie jadłam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak