Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w miodowo - imbirowej marynacie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 8 szt.
czosnek 2-3 ząbki
imbir 4-5 cm
sok z cytryny 5-6 łyżek
miód 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
majeranek 3 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w miodowo - imbirowej marynacie

Podudzia umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem. Przygotuj marynatę: do miski wlej oliwę, sok z cytryny, miód, dodaj zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka, dokładnie go obtocz w marynacie. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut, najlepiej na ruszcie, ale może być na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka podczas pieczenia polewaj marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 12.09.2013 16:23
pycha mięsko
JOANNA16 18.05.2013 15:32
pycha kurczaczek
Joanna46 05.12.2012 09:46
Nigdy nie łączyłam kurczaka z miodem.
aisoglam 05.12.2012 06:32
Świetnie się prezentuje ten kurczak, pewnie jeszcze lepiej smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak