Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1/2 szt
  • miód

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2-3 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Płynny miód wymieszać z musztardą, octem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Umyte mięso pokroić na porcje, ( naciąć w kilku miejscach). Dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce, przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
Krok 2 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Następnie mięso ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
Krok 3 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po pół godzinie usunąć folię, piec aby mięso ładnie się zrumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 08.12.2013 09:31
świetny kurczaczek
JOANNA16 12.10.2013 12:46
pyszne mięsko
ONY_za_kare 10.10.2013 10:24
uwielbiam takiego kurczaka :)
olkaaa 10.10.2013 07:42
chętnie spróbuję
Alex_M 09.10.2013 09:04
przepyszny kurczak! :)
Katarzyna59 08.10.2013 17:34
świetny przepis
pycia9 07.10.2013 20:31
podoba mi się ten przepis
nutellla 07.10.2013 19:23
zjadłabym :)
Czarnula87 07.10.2013 19:05
wygląda bardzo aromatycznie
Gracer 07.10.2013 18:45
pyszny kurak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat