Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1/2 szt
  • miód

    1 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2-3 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Płynny miód wymieszać z musztardą, octem, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Umyte mięso pokroić na porcje, ( naciąć w kilku miejscach). Dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce, przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
Krok 2 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Następnie mięso ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
Krok 3 - Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej foto
Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po pół godzinie usunąć folię, piec aby mięso ładnie się zrumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

romanrafal
romanrafal 08.12.2013 09:31
świetny kurczaczek
JOANNA16 12.10.2013 12:46
pyszne mięsko
ONY_za_kare 10.10.2013 10:24
uwielbiam takiego kurczaka :)
olkaaa 10.10.2013 07:42
chętnie spróbuję
Alex_M 09.10.2013 09:04
przepyszny kurczak! :)
Katarzyna59 08.10.2013 17:34
świetny przepis
pycia9 07.10.2013 20:31
podoba mi się ten przepis
nutellla 07.10.2013 19:23
zjadłabym :)
Czarnula87 07.10.2013 19:05
wygląda bardzo aromatycznie
Gracer 07.10.2013 18:45
pyszny kurak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat