Kurczak w marynacie miodowo musztardowej ze szczyptą chilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

  • miód z chilli

    3 łyżeczki
  • musztarda

    3 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • olej

    2-3 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.

Miód - ja używam miodu z dodatkiem chilli ( do kupienia w sklepach specjalistycznych)- jeśli nie macie takiego miodu możecie użyć zykłego miodu i dodać szczyptę suszonego chilli, musztardę, czosnek olej i odrobinę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i zostawiamy na przynajmniej 2 godziny.

Ja piekę kurczaki na butelce w temperaturze najpierw 180, potem 120 stopni i sprawdzam temperaturę mięsa termometrem, czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka - piekę mniej więcej godzinę na kilogram.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof15 22.07.2013 18:54
pyszne mięsko
IwonaDD 22.07.2013 11:08
ale super zarumieniony, zjadłabym całego!!!!!!
halina17 22.07.2013 10:22
Apetycznie wygląda kurczak.
arbuzowo 22.07.2013 07:30
Wygląda przepięknie, bardzo fajne połączenie składników do marynaty
marcia7 21.07.2013 21:43
idealna marynata

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat