Kurczak w krakersowej pierzynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1/2 kg
  • krakersy

    1 duże opakowanie
  • jogurt

    180-200 gram
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak w krakersowej pierzynce foto
Pierwotna wersja tak przygotowanego kurczaka należy bodajże do królowej Nigelli.Ja trochę "stuningowałam" jej wersję na własne potrzeby i oto efekty...
1.Kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na paski.Doprawiamy solą i pieprzem.
2.W misce umieszczamy jogurt(może być kefir),paprykę,zioła i mieszamy tworząc miksturę,w której "zatapiamy" pokrojonego kurczaka.
3.Umieszczamy w lodówce na min.6 godzin (praktyczne jest wykonanie tego rano,przed wyjście z domu;jak wrócimy po południu kurczak będzie już "zaprawiony").
4.Krakersy łamiemy lub tłuczemy na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Kurczak w krakersowej pierzynce foto
5.Panierujemy w krakersach paski naszego zaprawionego kurczaka.
6.Smażymy do miękkości na patelni z dwóch stron.
Krok 3 - Kurczak w krakersowej pierzynce foto
7.Podajemy z surówkami,sosem tzatziki,ziołowym lub innym śmietanowym.
Smacznego:))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (51)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 05.09.2014 15:12
pyszne miesko
Jodaj 03.09.2014 07:22
świetny kurczaczek :)
Jagódka77 02.09.2014 16:16
pysznie się prezentują
Jagódka77 12.04.2014 19:35
super pomysł, na pewno pyszne
Wafelek2601 14.02.2014 11:50
Bardzo apetycznie wygląda
Klausia 29.11.2013 14:16
świetny pomysł na panierkę :)
romanrafal 01.11.2013 13:41
smaczny ciekawy przepis
anemon 26.09.2013 22:35
Fajny pomysł na nietypową panierkę.
mirosława4 18.09.2013 13:50
fajny przepis warty wypróbowania :)
Cranberry 17.09.2013 22:06
wygląda apetycznie bardzo )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat