Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w doborowym towarzystwie
Do miski wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Nacieramy marynatą mięso , zamykamy naczynie i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej.
Ziemniaki obieramy ( jeśli mamy młode ziemniaczki pomijamy obieranie) i kroimy na połówki lub mniejsze cząstki.
Marchewki , pietruszki, szparagi obieramy i kroimy według uznania.
Zamarynowane mięso wykładamy na głęboką blaszkę i podpiekamy około 25 minut w 220 stopniach.
Wszystkie warzywa (oprócz szparagów) wrzucamy do miski, w której marynowało się mięso- dokładnie mieszamy- dodatkowo przyprawiamy do smaku według uznania.
Dodajemy warzywa na blaszkę z kurczakiem i pieczemy około 50 minut pod przykryciem- zmniejszamy temp. na 180-190 stopni.
Po tym czasie odkrywamy blaszkę i dodajemy szparagi- mieszamy.
Pieczemy jeszcze 25 minut.