Kurczak w czerwonym curry po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    40 dag
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • sok pomidorowy

    50 ml
  • woda

    100 ml
  • Kolendra cała Prymat

    kilka ziarna
  • mleko kokosowe

    5 łyżek stołowych
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • curry czerwone

    1 łyżka stołowa
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • dashi wywar z ryby

    1/2 saszetki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka tniemy w kostkę i mieszamy z papryczką chili drobno pokrojoną. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na oleju, następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Gdy warzywa zmiękną wlewamy sok pomidorowy, wodę i wsypujemy bulion dashi ( zakupiłam w sklepie z orientalnymi przyprawami; w postaci saszetek. Jest to bulion rybny z suszonych platków rybek ) i kilka zmiażdżonych ziaren kolendry.
Gdy woda na patelni zacznie się gotować dodajemy kurczaka, mieszamy i czekamy aż kurczak się udusi i zrobi biały.

Następnie doprawiamy naszą tajską potrawę. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy słodką paprykę, soł do smaku i łyżkę czerwonej pasty curry ( posiadam ją z Tajlandii, ale można zrobić ją w domu) oraz łyżkę wiórek kokosowych.

Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut i voila !

Danie podaje z ryżem basmati i dekoruję wiórkami :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
M-W 11.12.2011 10:21
ciekawe smaki
Emilia22 10.12.2011 17:16
wygląda świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat