Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
40 dag -
papryka czerwona
1 -
cebula biała
1/2 -
sok pomidorowy
50 ml -
woda
50 ml -
mleko kokosowe
5 łyżek stołowych -
sól do smaku
-
Kolendra cała Prymat
kilka ziaren -
wiórki kokosowe
2 łyżki stołowe -
bulion rybny
pól dashi -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
pasta curry
1/2 czerwona
Sposób przygotowania
Gdy warzywa zmiękną wlewamy sok pomidorowy, wodę i wsypujemy bulion dashi ( zakupiłam w sklepie z orientalnymi przyprawami; w postaci saszetek. Jest to bulion rybny z suszonych platków rybek ) i kilka zmiażdżonych ziaren kolendry.
Gdy woda na patelni zacznie się gotować dodajemy kurczaka, mieszamy i czekamy aż kurczak się udusi i zrobi biały.
Następnie doprawiamy naszą tajską potrawę. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy słodką paprykę, soł do smaku i pół łyżki czerwonej pasty curry ( posiadam ją z Tajlandii, ale można zrobić ją w domu) oraz łyżkę wiórek kokosowych.
Wszystko dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut i voila !
Danie podaje z ryżem basmati ;)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się