Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w curry
2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – w misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki curry i odrobinę pieprzu.
3. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i nacieramy je przygotowaną marynatą. Kurczaka odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
4. Cebulę kroimy w kosteczkę, selera naciowego w plasterki, pora w paseczki a marchewkę w słupki.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, a następnie dodajemy do niego cebulę i pora i podsmażamy.
6. Marchewkę i selera wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy i smażymy chwilę razem z kurczakiem. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i delikatnie mieszamy.