Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 gram
ryż 100 gram
marchew 3 szt
seler naciowy 3 łodygi
por (biała część) 1 szt
pomidory suszone Smak 8 szt
cebula 2 szt
bulion drobiowy 200 ml
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w curry

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale do wody, w której go gotujemy dodajemy 3 łyżki curry i łyżkę sosu sojowego.
2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – w misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki curry i odrobinę pieprzu.
3. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i nacieramy je przygotowaną marynatą. Kurczaka odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
4. Cebulę kroimy w kosteczkę, selera naciowego w plasterki, pora w paseczki a marchewkę w słupki.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, a następnie dodajemy do niego cebulę i pora i podsmażamy.
6. Marchewkę i selera wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy i smażymy chwilę razem z kurczakiem. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i delikatnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.04.2017 15:01
Dobry obiadek
Konczi 03.04.2017 10:57
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak