Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście solnym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak (około 1kg) 1 szt
sól
pieprz
papryka mielona
masło 2 łyżki
sos sojowy 1-2 łyżki
miód 2 łyżki
mąka pszenna 1 kg
sól 1 kg
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście solnym

Kroki postępowania

1
Paprykę, sól pieprz, imbir i miękkie masło razem wymieszać. Nie podaję ilości przypraw bo to indywidualne kwestia smaku, u mnie to jest: łyżeczka papryki ( po pół łyżeczki ostrej i słodkiej), łyżęczka pieprzu i soli i pół łyżeczki imbiru.
Krok 1 - Kurczak w cieście solnym foto
2
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyc papierowym ręcznikiem. Natrzeć wewnątrz przygotowana masą.
Krok 2 - Kurczak w cieście solnym foto
3
Miód wymieszać z sosem sojowym. Skórkę kurczaka posmarować miodem z sosem i wstawić do lodówki na około 15 minut.
Krok 3 - Kurczak w cieście solnym foto
4
Mąkę i sól (najlepiej grubą) wymieszać w dużej misce, wlać wodę (stopniowo). Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Drewnianą deskę oprószyc mąką, przełożyć ciasto. Lekko rozwałkować. Na cieście ułożyć kurczaka.
Krok 4 - Kurczak w cieście solnym foto
5
Całego kurczaka zawinąć w ciasto, dokładnie skleić brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową wysmarowana masłem.

* Można najpierw przełożyć samo ciasto i dopiero na blaszcze ułożyć na nim kurczaka i skleić.
Krok 5 - Kurczak w cieście solnym foto
6
Kurczaka piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni (jeśli kurczak jest większy to pieczenie potrwa dłużej). Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekać około 30 minut i ostrym nożem rozbić skorupę solną.
Krok 6 - Kurczak w cieście solnym foto
7
Kurczaka piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, żeby się zrumienił.
Krok 7 - Kurczak w cieście solnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 01.03.2014 13:50
Przyznam ciekawe
Pyszota 07.08.2013 19:51
ciekawy kurczak
Aleksandra/Olcia 07.08.2013 19:35
ale bym zjadła
Joannasz3190 07.08.2013 18:59
Oryginalne i apetyczne :)
Marta11 07.08.2013 18:50
ciekawy pomysl
cukiereczek 07.08.2013 18:48
apetyczny kurczak
agnieszka214 07.08.2013 18:31
piękny kolor na szóstke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak