Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 600 g
przyprawa do gyrosa
ciasto francuskie 25x40 cm 1 opakowanie
masło 2 łyżki
szpinak mrożony 200 g
czosnek 3 ząbki
różyczki brokuła 5 szt
ser żółty 200 g
jajko 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami

Kroki postępowania

1
Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka.
Krok 1 - Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami foto
2
Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego.
Krok 2 - Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami foto
3
Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki.
Krok 3 - Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami foto
4
Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.

Krok 4 - Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.11.2016 15:00
bardzo apetyczne
kasienka23 13.11.2016 19:39
uwielbiam to danie!
ania2610 11.11.2016 14:48
doskonałe danie, kurczak w takiej otoczce - pycha :)
agnieszka214 11.11.2016 14:19
Pyszny pomysł muszę zrobić takie
w mojej kuchni 11.11.2016 12:51
dobre jedzonko podano
Franciszek 10.11.2016 23:25
dobry obiad
ben-ka 10.11.2016 23:04
Rewelacja ! bardzo mi się podoba :)
Renata9 10.11.2016 22:39
Bardzo dobry obiadek
dodi 10.11.2016 21:50
pyszne jedzonko
Barbara13 10.11.2016 21:48
też robię takie i bardzo nam smakuje
Renataj 10.11.2016 20:39
Dawno nie robiłam kurczaka w cieście francuskim - to jeden z nielicznych sposobów by przemycić rodzince szpinak:)
Wafelek2601 10.11.2016 20:11
Pysznie wygląda
ilka01 10.11.2016 20:08
super przepis :)
cukiereczek 10.11.2016 19:37
PO PROSTY REWELACJA
Beatris 10.11.2016 19:36
Niezwykle smakowity obiadek, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
Bernadeta1 10.11.2016 19:15
prezentuje się bardzo smacznie
KORAL 10.11.2016 18:22
Poza ciastem francuski wszystko mi się podoba :)
halina17 10.11.2016 18:19
Dobre danie .
VioletoweKucharzenie 10.11.2016 17:58
Bardzo znany i prosty w przygotowaniu kurczak. Sprawdzi się na różnych rodzinnych imprezach, ponieważ prezentuje się bardzo ładnie. A farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak