Kurczak w carry z ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 duża
  • ryż

    200 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa curry

    3/4 łyżeczki
  • przecier pomidorowy

    1 czubata łyżka
  • woda

    pzregotowana około 1 i 1/2 szklanki
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    1 ząbek
  • jogurt naturalny

    2 i 1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę. Rozkładamy na talerzu i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzem dość obficie). Odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy nasze kawałki kurczaka (bez tłuszczu).

Cebulkę i czosnek drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa.

Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Następnie wlewamy to do reszty sosu, całość szybko mieszając. W ten sposób nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji.

W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut).

Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry.

Podajemy od razu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:03
to moje smaki
anka1988 22.06.2017 08:33
fajny smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat