Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w carry z ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża
ryż 200 g ryżu długoziarnistego z dzikim
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 3/4 łyżeczki
przecier pomidorowy 1 czubata łyżka
woda pzregotowana około 1 i 1/2 szklanki
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 2 i 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w carry z ryżem

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę. Rozkładamy na talerzu i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzem dość obficie). Odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy nasze kawałki kurczaka (bez tłuszczu).

Cebulkę i czosnek drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa.

Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Następnie wlewamy to do reszty sosu, całość szybko mieszając. W ten sposób nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji.

W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut).

Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry.

Podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:03
to moje smaki
anka1988 22.06.2017 08:33
fajny smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak