Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w carry z ryżem
Cebulkę i czosnek drobno kroimy, czosnek następnie zgniatamy nożem na desce (ma powstać coś na kształt pasty). Dodajemy przygotowaną cebulkę i czosnek do naszego kurczaka wraz z przyprawami – curry i słodką papryką. Całość podlewamy wodą, dodajemy przecier, mieszamy i dusimy (na małym ogniu) około 30 minut do miękkości mięsa.
Po tym czasie patelnię zdejmujemy z gazu. 2-3 łyżki powstałego sosu wkładamy do kubeczka dodajemy jogurt i szybko mieszamy. Następnie wlewamy to do reszty sosu, całość szybko mieszając. W ten sposób nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji.
W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut).
Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry.
Podajemy od razu.