Kurczak- Tikka Tandoori Masala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do kurczaka

  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    700 dag
  • sok z cytryny

    1/2
  • mąka z cieciorki "Gram"

    1 łyżka
  • jogurt grecki

    1/2 kubka
  • pasta imbirowa

    1 łyżka
  • pasta czosnkowa

    1 łyżka
  • śmietana kremówka

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2-1 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • tandoori

    2 łyżki
  • kolendra mielona

    1 łyżka
  • kumin

    1 łyżka
  • turmeric

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

SOS TIKKA masala

  • czosnek

    1 główka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • papryka czerwona chilli

    1
  • sól i pieprz

  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kurczaka:
Jogurt smietana i GRAM mąkę mieszamy aby uzyskac jednostajna mase
Na wolnym ogniu tuszymy ciagle mieszajac dodajemy reszte skladnikow
Tj.pasta czosnkowa imirowa chilli kmin turmeric ciagle mieszajac
Okolo 5 min
Zostawiamy do wystygniecia i zalewamy naszego kurczaczka ta marynata niby powinno odstawic sie na kilka godzin ale ja nie mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny
Sos:
Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy
3 lyzki oleju
*Smażymy czosnek i osta papryczke sol pieprz okolo 30 sekund
*dodajemy.pomidory najlepiej wczesniej je zblendowac
*Zmniejszamy ogien.i tak redukujemy okolo 10 min
*dodajemy naszego kurczaka i na średnim ogniu smazymy okolo 15 min
* na wierzch sypiemy swierza kolendre toż przed podaniem
Do.zageszczenia sosu polecam ta swietna mąkę "Gram" wspaniala i nie trzeba jej wiele
Wiem duzo tego ale niebo w gebie
SMACZNEGO

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat