Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Tikka Masala w lekko spolszczonej wersji
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do niego marynatę. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godz.
Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i sprasowane pozostałe dwa ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy - cynamon, kurkumę i imbir. Smażymy przez chwilę, aż zeszkli się cebula i czosnek, a przyprawy rozpuszczą. Dodajemy pomidory i jogurt, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Wszystko rozdrabniamy (możemy blenderem).
W rondelku rozpuszczamy odrobinę oliwy, dodajemy kurczaka, smażymy przez moment, żeby kurczak lekko się zarumienił. Dodajemy sos i ok 2 łyżek masła. Wszystko razem dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby dosmaczamy.