Kurczak tikka masala

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    gęsty 200 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • kolendra cała

    5 łyżeczek
  • słodka suszona papryka w płatkach

    3 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej do smażenia

  • curry

    3 łyżeczki
  • imbir starty

    1,5 cm kawałek
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • sól do smaku

  • natka pietruszki

    wg uznania
  • śmietana kremówka

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tikka masala foto
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 2 - Kurczak tikka masala foto
Jogurt przełożyć do miski. Dodać do niego mieloną paprykę i garam masala. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kurczak tikka masala foto
Do jogurtu dodać mięso, wymieszać i odłożyć na ok. pół godziny.
Krok 4 - Kurczak tikka masala foto
Kmin rzymski, nasiona kolendry i płatki papryki utrzeć w moździerzu.
Krok 5 - Kurczak tikka masala foto
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Krok 6 - Kurczak tikka masala foto
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 7 - Kurczak tikka masala foto
Dodać utarte w moździerzu przyprawy, curry, kurkumę i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Chwilę razem podsmażać, cały czas mieszając.
Krok 8 - Kurczak tikka masala foto
Dodać mięso razem z jogurtem. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 9 - Kurczak tikka masala foto
Dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą i trochę soli. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut.
Krok 10 - Kurczak tikka masala foto
Dodać śmietanę, wymieszać.
Krok 11 - Kurczak tikka masala foto
Gotować jeszcze kilka minut,aż sos się trochę zredukuje. Podawać z gotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 07.07.2015 20:44
lubię takie smaki
brioszka 07.07.2015 15:28
uwielbiam te danie! :)
Aannkaa82 07.07.2015 14:31
Apetyczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat