kurczak tikka masala

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata

  • pierś z kurczaka

    200g
  • jogurt naturalny

    ok.120g
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • cynamon

    pół łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • kardamon

    na czubku nożna

sos

  • przecier pomidorowy

    (passata) 500ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • pasta

    sambal oelek 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    3 łyżki
  • masło klarowane

    1 łyżka

do podania

  • ryż

    dwie porcje
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą, dodać kurczaka i marynować go ok. 3 godzin (można również minimum 30 minut, ale polecam odstawić go na dłużej).
Rozgrzać patelnie, dodać masło oraz posiekany drobno czosnek. Chwilę smażyć następnie dodać pastę sambal oelek, garam masalę oraz resztę przypraw. Wymieszać i po minucie dodać passatę pomidorową oraz cukier.
Całość dusić ok. 10-15 minut.
W międzyczasie wyjąć kurczaka z marynaty (strzepać jak najwięcej jogurtu) i odsmażyć na suchej patelni, tak aby się zarumienił.Następnie przełożyć go do gotującego się sosu.
Dusić jeszcze 10 minut, pod koniec dodać kremówkę.
Podawać z ryżem oraz natką.
brioszka
Jako dodatek można dodać jeszcze kleks jogurtu naturalnego oraz chlebek naan :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 25.07.2014 19:19
Ale pyszny kurczak!
Lidzia 25.07.2014 18:39
Pięknie się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat