Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak Teriyaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 150 g
świeży czosnek 12 g
sos teriyaki 60 ml
sok pomarańczowy 130 ml
mąka ziemniaczana 5 g
miód 15 g
olej sezamowy 5 ml
makaron ryżowy 1/2 opakowania
olej 300 ml
świeża kolendra do dekoracji
imbir świeży 12 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Teriyaki

Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę , następnie mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paseczki i łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą , paski kurczaka nakłuwamy na drewniane floki i grillujemy na rozgrzanym grillu bądź tak jak ja- na patelni grillowej . Następnie znowu kroimy czosnek i imbir w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teryiaki i sok pomarańczowy, gotujemy około 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu. Odczekujemy 2 minuty i odstawiamy garnek z ognia. Bierzemy makaron ryżowy i smażymy go na rozgrzanym oleju do temperatury ok. 190 C przez kilka sekund . Na koniec wyjmujemy makaron na talerz dodajemy do niego wcześniej przyrządzonego grillowanego kurczaka i sos w osobnym naczyniu. Dekorujemy nasz talerz według uznania świeżą kolendrą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 04.10.2012 13:34
Bardzo apetyczny, ślicznie podany, uwielbiam takie dania!
marinia 03.10.2012 21:40
na pewno smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak