Kurczak tandoori

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udka kurczaka

    2 szt
  • oliwa

    1 łyżeczka

Marynata 1

  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    0,5 cm
  • oliwa

    1 łyżeczka

Marynata 2

  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • limonka

    1/2 szt
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawy

    1/2 łyżeczki tika masala
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tandoori foto
Z udek z kurczaka ściągamy skórę i nacinamy je. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy razem z czosnkiem i łyżeczką oliwy. Udka nacieramy marynata czosnkowo- imbirową i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Kurczak tandoori foto
W misce mieszamy marynatę 2 : jogurt, sok wyciśnięty z limonki, cynamon, kumin, kolendrę, paprykę, paprykę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę tika masala.
Krok 3 - Kurczak tandoori foto
Udka dokładnie nacieramy drugą marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 4 - Kurczak tandoori foto
Zamarynowane udka obsmażamy na patelni z obu stron na złoto i przekładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie smarujemy udka oliwą i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut.
DorotaZ
Kurczaka można upiec na grillu. Do 2 marynaty można dodać kilka kropli czerwonego barwnika aby uzyskać ciekawy kolor kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 01.09.2015 09:25
smaczne danie do zjedzenia
Aannkaa82 01.09.2015 09:08
Bardzo apetyczne udka :)
Damiano 01.09.2015 08:18
fajny pomysł
jagoda5913 31.08.2015 23:12
Dobry pomysł
wwwiolka 31.08.2015 21:11
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat