Kurczak Tandoori

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4szt
  • sok z cytryny

    z połówki
  • sól

  • czosnek

  • Imbir mielony Prymat

    1łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1,5łyżeczki
  • kolendra mielona

    1łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5łyżeczki
  • chili Prymat

    0,5łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1łyżeczka
  • masło

  • jogurt naturalny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak Tandoori foto
Udka myjemy osuszamy. W mięsie wykonujemy nacięcia aż do kości. Mieszamy razem z sokiem z cytryny, solą oraz chilli. Mieszanka taką dokładnie nacieramy udka. pozostawiamy w lodówce na około pół godziny. następnie przygotowujemy marynatę. Pozostałe przyprawy mieszamy z jogurtem dodajemy olej.
Krok 2 - Kurczak Tandoori foto
Powstałą marynatą pokrywamy mięso. Zostawiamy w lodówce na około 4godziny.
Krok 3 - Kurczak Tandoori foto
Piekarnik rozgrzewamy do 250st. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy około 30minut.
Krok 4 - Kurczak Tandoori foto
Wyjmujemy z piekarnika zostawiamy na około 5min następnie smarujemy roztopionym masłem. Podajemy z ziemniaczkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betina#45 02.04.2015 11:36
rewelacyjny kurczak ! mniamm
Motorek 02.04.2015 06:31
pyszne mięsko
dollce 01.04.2015 22:12
Apetyczne :)
marcia7 01.04.2015 20:56
apetycznie się zapowiada
katerinaJ 01.04.2015 20:46
Pychotka :)
Wafelek2601 01.04.2015 20:41
Pyszny kurczaczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat