Kurczak tandoori

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 szt
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • chili Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy czerwony

    0,5 łyżeczki
  • pasta

    1 łyżka
  • woda

    100 ml
  • olej

    1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe

    2 szt
  • cytryna

    2 ćwiartki
  • cebula

    0,5 szt
  • sałata

    3 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak tandoori foto
W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy.
Krok 2 - Kurczak tandoori foto
W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2h.
Krok 3 - Kurczak tandoori foto
Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2h do lodówki.
Krok 4 - Kurczak tandoori foto
Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180stop.około 35 minut.
Krok 5 - Kurczak tandoori foto
Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny.
Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.
W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.
Christopher
Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cris04 23.09.2014 20:56
Bardzo ładnie podany kurczak, szkoda,że nie lubię barwników w jedzeniu...
DorotaZ 23.09.2014 17:14
Wygląda znakomicie:)
wyattearp 23.09.2014 13:11
super kurczaczek
Anna169Hosz 23.09.2014 12:50
Pyszny kurczak, świetnie doprawiony.
Marta1986 23.09.2014 12:14
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat