Kurczak słodko-kwaśny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

To proste i wspaniałe danie bez wątpienia spodoba się miłośnikom orientalnej i nie co egzotycznej kuchni. Gorąco Wam polecam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filety z kurczaka

    450 gramów
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • sos sojowy

    6 łyżek

Sos słodko-kwaśny

  • ananas świeży

    250 gramów
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • imbir

    3 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    200 mililitrów
  • ocet ryżowy

    8 łyżek
  • cukier trzcinowy

    5 łyżek
  • olej

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Sos słodko-kwaśny

  • ryż basmati

    200 gramów
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym. Mieszamy, aby sos pokrył kurczaka i odstawiamy na bok na około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy metodą Julienne. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w większą kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek drobno siekamy. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
Do kurczaka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, aby mąka całkowicie pokryła kurczaka. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir, czosnek oraz biały pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy paprykę, ananasa oraz marchewkę i co chwilę mieszając, smażymy 2-3 minuty. Zwiększamy ogień, dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i koncentratem. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Warzywa powinny pozostać jędrne i chrupkie, więc nie należy zbyt długo dania gotować. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba, danie doprawiamy do smaku solą.
Ryż gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Odnośniki:

* można również użyć ananasa z puszki. Waga podana po obraniu ananasa;
** użyłam oleju rzepakowego;

Uwagi dodatkowe:
- jeśli używacie ananasa z puszki, część wody można zastąpić sokiem z ananasa i zmniejszyć wtedy ilość cukru. Octu ryżowego można użyć więcej, jeśli lubicie bardziej kwaśne potrawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat