Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pod pomidorową pierzynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
chili 1 łyżeczka
pierś z kurczaka 4 szt
sos pomidorowy 400 ml
tymianek 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
mozarella 1 kulka
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pod pomidorową pierzynką

Kroki postępowania

1
Kurczaka umyć i pokroić. Grube kawałki piersi najlepiej przepołowić żeby lepiej się zgrillowały. Mieszamy paprykę, rozmaryn, chili wraz z oliwą z oliwek (nie dodajemy soli!) i nacierani nimi kurczaka.
Krok 1 - Kurczak pod pomidorową pierzynką foto
2
Wrzucamy kurczaka na grill i smażymy. Smażymy kurczaka z każdej strony jednak nie musimy się martwić czy w środku jest on dokładnie wysmażony gdyż później będziemy zapiekać go w piecu. W tym czasie przygotowujemy sos z 1 łyżką tymianku oraz mozarellą.
Krok 2 - Kurczak pod pomidorową pierzynką foto
3
Kurczaka ściągamy z grilla i wkładamy go do naczynia żaroodpornego i zalewamy go przygotowanym uprzednio sosem, tak aby sos pokrył dokładnie kurczaka.
Krok 3 - Kurczak pod pomidorową pierzynką foto
4
Wierzch posypujemy połówkami oliwek oraz posypujemy 2 łyżkami pozostawionego wcześniej tymianku. Całość wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
Krok 4 - Kurczak pod pomidorową pierzynką foto
5
Podawać może np. z makaronem penne.
Krok 5 - Kurczak pod pomidorową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 12.05.2013 19:25
super uwielbiam kurczaki pod różnymi postaciami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak