KURCZAK PO WIETNAMSKU TRADYCYJNY

KURCZAK PO WIETNAMSKU TRADYCYJNY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smak

  • 30ml sosu sojowego ciemnego

  • 3 łyżki cukru

  • ½ łyżeczki papryki ostrej i ½

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • filet z kurczaka podwójny

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu dolać sos sojowy, dodać brokuły podzielone na małe różyczki i dusić pod przykryciem przez następne 7 minut. Wymieszać zagęścić skrobią wymieszaną z wodą i mieszać do zgęstnienia tak, aby powstały sos pokrył mięsi i warzywa. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na gorącą cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa i warzyw. Gotowe. Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MagdaXXX

20.05.2013 19:35
rewelacja uwielbiam taka kuchnię

Marta1986

19.05.2013 16:47
smakowicie wygląda

Renata9

19.05.2013 15:39
ciekawy przepis na kurczaka

IwonaDD

19.05.2013 15:34
bardzo wykwintnie się prezentuje

Kolorowa

19.05.2013 15:29
Bardzo fajne, ale ta skrobia jest konieczna ?

idealme

19.05.2013 15:02
wygląda bardzo apetycznie :)

adelajda

19.05.2013 14:56
lubię takiego kurczaka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat