Kurczak po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    2
  • przyprawa do kurczaka

  • kolendra

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie

    5 ziarenek
  • sól do smaku

  • olej

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak po węgiersku foto
Ćwiartki kurczaka dzielimy na udko i podudzie.
Krok 2 - Kurczak po węgiersku foto
Obficie posypujemy solą, a następnie przyprawą do kurczaka po węgiersku.
Krok 3 - Kurczak po węgiersku foto
W moździerzu ucieramy kolendrę wraz zielem angielskim.
Krok 4 - Kurczak po węgiersku foto
Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy rozmaryn i utarte w moździerzu przyprawy. Mieszamy.
Krok 5 - Kurczak po węgiersku foto
Taką miksturą dokładnie smarujemy przyprawione części kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krok 6 - Kurczak po węgiersku foto
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na kolor złoty około 1-1,5 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 30.12.2012 19:34
Pod drugim zdjęciem jest podpis. Tam jest opisane co w nim węgierskiego :o)
pacpaw 30.12.2012 19:34
Pod drugim zdjęciem jest podpis. Tam jest opisane co w nim węgierskiego :o)
SmacznaPyza 20.12.2012 20:22
a co w nim węgierskiego?
edyta44 07.12.2011 10:03
pycha
Jarlin 04.11.2011 11:31
to lubię
Beatris 30.10.2011 20:18
A u Ciebie znowu smacznie.
Anna146 30.10.2011 08:44
już mam smaka na kurczaka
Lotar 30.10.2011 07:51
ciekawy
ziutula 29.10.2011 23:41
wygląda smacznie i dobrze upieczony...
stokrotka 29.10.2011 23:33
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat