Kurczak po tajsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • sos chili

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • płatki kukurydziane

    2 szklanki
  • tłuszcz

    do smażenia
  • sos sojowy ciemny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • ryż

    200 g
  • warzywa

    200 (chińskie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak po tajsku foto
Na patelnie wrzucamy masło następnie wsypujemy ryż i go przesmażamy do uzyskania perłowego koloru, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).
Krok 2 - Kurczak po tajsku foto
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos oraz paprykę sól i pieprz - roztrzepujemy,
Krok 3 - Kurczak po tajsku foto
do drugiej miseczki wsypujemy zmielone płatki kukurydziane, kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby, następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach
Krok 4 - Kurczak po tajsku foto
smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu.
Krok 5 - Kurczak po tajsku foto
Warzywa wrzucamy do woka, podduszamy z odrobiną wody i sosu sojowego.
Krok 6 - Kurczak po tajsku foto
Na talerze nakładamy ryż, następnie porcję warzyw i upieczonego kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AnielskaSlodycz 06.02.2014 21:04
super super!!!!
Łucja 08.05.2013 13:38
bardzo smacznie podany kurczak :)
Kasnaj 04.05.2013 20:16
aaaa pyszneeeee ja chce taki obiadek tu i teraz :)
Kasnaj 02.05.2013 09:41
zjadłabym :)
Kasnaj 02.05.2013 09:41
ale bym zjadła :)
mysza75 29.04.2013 13:24
Pysznie wygląda, głodna się zrobiłam przez ciebie :-)
Renataj 29.04.2013 08:53
Prezentuje się znakomicie i pewnie równie dobrze smakuje.
Olga_SK 28.04.2013 11:34
ładnie podane :)
Alex_M 28.04.2013 10:17
musi byc pyszne!
w mojej kuchni 28.04.2013 10:17
pysznie podany obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat