Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po portugalsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nogi z kurczaka 8 szt
papryka czerwona 2 szt
papryka zielona 1 szt
cebula biała 3 szt
ziemniaki 6 szt
groszek konserwowy 1 puszka
oliwki czarne 1 słoiczek
oliwa 3 łyżki
papryczka chili 1 szt
sól i pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
piwo jasne

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po portugalsku

Warzywa pokroić w kostkę pół centymetrową i wymieszać z oliwą z oliwek. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Nogi z kurczaka natrzeć solą i papryką ostrą. Nogi wyłożyć na warzywa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na wiatrak na około 20 minut. Po tym czasie odwrócić nogi z kurczaka na drugą stronę i piec jeszcze około 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy piwem około pół butelki i wstawiamy na następne 10-15 minut. Odwracamy nogi, przykrywamy folią aluminiową - niezbyt szczelnie, żeby piwo i sok z warzyw mógł odparowywać a żeby nogi się nie spaliły. Zmniejszamy temperaturę do około 160 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny co jakiś czas odwracając nogi. I danie gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak