Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po portugalsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 500 g (bez skóry)
olej 2 łyżki
wino czerwone 50 ml (Madera lub Porto)
wino czerwone wytrawne 50 ml
pomidory krojone z puszki 150 g
sok z pomarańczy 1/2 szt
ziemniaki młode 250 g
zielona fasolka szparagowa 200 g
oliwki zielone 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po portugalsku

Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 31.07.2016 19:02
apetycznie wyszło :)
olkaaa 31.07.2016 17:50
chętnie spróbuję
Motorek 31.07.2016 16:54
fajny przepis
adelajda 31.07.2016 13:52
Smaczne mięsko :)
Anna169Hosz 31.07.2016 13:34
Bardzo smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak