Kurczak po portugalsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    500 g (bez skóry)
  • olej

    2 łyżki
  • wino czerwone

    50 ml (Madera lub Porto)
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • pomidory krojone z puszki

    150 g
  • sok z pomarańczy

    1/2 szt
  • ziemniaki młode

    250 g
  • zielona fasolka szparagowa

    200 g
  • oliwki zielone

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 31.07.2016 19:02
apetycznie wyszło :)
olkaaa 31.07.2016 17:50
chętnie spróbuję
Motorek 31.07.2016 16:54
fajny przepis
adelajda 31.07.2016 13:52
Smaczne mięsko :)
Anna169Hosz 31.07.2016 13:34
Bardzo smakowicie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat