Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po pekińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g
mąka 1 łyżka
olej 2 łyżki
pieczarki 6-7 szt
cebula biała 1 średnia
czosnek 1 ząbek
imbir 1 kawałek ok. 1 cm
cukier 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
bulion 1/2 szkl
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
ryż 2 woreczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po pekińsku

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć mąką, posolić wymieszać aby mąka oblepiła całe mięso. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyścić , pokroić w plastry. Imbir, czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki.Gdy warzywa się lekko zrumienią dodać cukier, sos sojowy, koncentrat i wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim kurczaka aż się zrumieni.
Ryż wyłożyć na półmisek tak ,aby środek został pusty. Pieczarki wyłożyć na środek zostawiając wgłębienie. Mięso przełożyć do pozostawionego na pierwszej patelni sosu , przemieszać , aby sos je oblepił i wyłożyć na środek półmiska.Posypać natką. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 07.01.2017 15:46
mnóstwo smaku! :)
Iwusia 06.01.2017 22:54
lubię takie dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak