Kurczak po pekińsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • pieczarki

    6-7 szt
  • cebula biała

    1 średnia
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir

    1 kawałek ok. 1 cm
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • bulion

    1/2 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • ryż

    2 woreczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć mąką, posolić wymieszać aby mąka oblepiła całe mięso. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyścić , pokroić w plastry. Imbir, czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki.Gdy warzywa się lekko zrumienią dodać cukier, sos sojowy, koncentrat i wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim kurczaka aż się zrumieni.
Ryż wyłożyć na półmisek tak ,aby środek został pusty. Pieczarki wyłożyć na środek zostawiając wgłębienie. Mięso przełożyć do pozostawionego na pierwszej patelni sosu , przemieszać , aby sos je oblepił i wyłożyć na środek półmiska.Posypać natką. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 07.01.2017 15:46
mnóstwo smaku! :)
Iwusia 06.01.2017 22:54
lubię takie dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat