Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak kilka pałek
pieprz
ziele angielskie 2 ziarna
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
grzyby suszone 10 szt
cebula 1 szt
rozmaryn 1/2 łyżeczki
wino białe wytrawne 100 ml
margaryna do smażenia
woda
ziemniaki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym

Kroki postępowania

1
W moździerzu ucieramy: pieprz, jałowiec, ziele angielskie, pieprz ziołowy, paprykę, tymianek i sól. Posypujemy nimi nasze umyte pałki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym foto
2
Grzyby zaparzamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut. W rondelku podsmażamy pokrojoną cebulę z liściem laurowym, gdy cebula zbrązowieje dodajemy grzyby w całości. Chwilę podsmażamy, zalewamy 20 ml wina, gdy odprauje dolewamy wodę od moczenia grzybów. Przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Zagęszczamy mąką.
Krok 2 - Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym foto
3
Pałki obsmażamy na margarynie po 2 min z każdej strony. Przekładamy do naczynia żarodopornego. Zalewamy tłuszczem jaki pozostał, winem i pół szklanką wody. Przykrywamy i pieczemy w temp 200 stopni około 20-25 minut.
Krok 3 - Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym foto
4
Upieczone mięso podajemy z sosem grzybowym oraz pieczonymi ziemniakami.
Krok 4 - Kurczak po myśliwsku na runie winno-leśnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 23.10.2012 13:52
wspaniały ;)
Juleczka20 23.10.2012 09:49
pycha
agam26 23.10.2012 09:39
hm, ciekawe
sara1 23.10.2012 09:25
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak