Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po małopolsku nadziewany watróbką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
ryż
pieczarki
wątróbka
włoszczyzna

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po małopolsku nadziewany watróbką

SKŁADNIKI: kurczak, 1/2 szklanki ryżu, 15 dag pieczarek, masło do smażenia, 10 dag wątróbki cielęcej, 1 wątróbka z kurczaka, 1 łyżka masła, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera, 1 listek laurowy, 1 szklanka białego wina, sól, pieprz ziarnisty.

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż ugotuj na sypko. Pieczarki oczyść, umyj, posiekaj i podsmaż na maśle. Wymieszaj z ryżem oraz posiekaną wątróbką drobiową i cielęcą. Farszem napełnij umytego i osuszonego kurczaka, dodaj kawałeczek masła. Otwór w tuszce zaszyj lub pospinaj wykałaczkami. Kurczaka natrzyj solą, włóż do garnka, dodaj oczyszczone i obrane warzywa, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Podlej wodą, gotuj pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wyjmij kurczaka z garnka, wyrzuć listek laurowy i pieprz, a wywar i warzywa zmiksuj z białym winem. Sos możesz zabielić śmietanką lub zagęścić zasmażką. Kurczaka pokrój na porcje i podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem są gotowane ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak