Kurczak po indyjsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    600 g
  • czosnek

    6 ząbków
  • papryczka chili

    1
  • imbir starty

    6 cm
  • cebula

    1
  • miód

    3 łyżki
  • sos słodko-pikantny

    7 łyżek
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    3 łyżki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • oliwa

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • ryż

  • kolendra posiekana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy delikatnie pieprzem, solą i mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na średnim ogniu chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos chili, miód i wodę. Całość gotujemy około 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podajemy z białym ryżem, obficie posypane świeżą kolendrą.
Jagódka17
użyłam żółtej przyprawy curry medium

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 03.10.2017 13:36
Świetne danie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat