Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po hawajsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 pojedynczy
ser żółty 4 plastry
ananas w puszce 4 plastry
konfitura wiśniowa 4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
oliwa
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

Pyszny i soczysty zapiekany filet z piersi kurczaka z ananasem, żółtym serem, podkreślony wiśniową konfiturą. Obiad idealny dla wielbicieli połączenia mięsa i owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po hawajsku

Kroki postępowania

1
1. Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na połowy (wszerz). Dokładnie nacieramy pieprzem, solą oraz papryką słodką, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy oliwę, mięso nakłuwamy wykałaczką dość często (po upieczeniu będzie soczyste). Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 1 - Kurczak po hawajsku foto
2
2. Piekarnik przykręcamy do 150 stopni. Wyjmujemy zapieczone mięso i na każdym kawałku układamy po dwa plastry odsączonego z zalewy ananasa.
Krok 2 - Kurczak po hawajsku foto
3
3. Następnie na ananasa po dwa plastry sera żółtego. Mięso wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem w dziurce powstałej od ananasa układamy konfiturę wiśniową. Smacznego!
Krok 3 - Kurczak po hawajsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 21.06.2017 09:52
Wiele razy jadłam, nigdy nie robiłam. Może w końcu się skuszę :). Dzięki za przypomnienie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak